torsdag 24 september 2009

Italia Il Ristorante

Jag har praoar på Italia Il Ristorante på Lilla Fiskaregatan. Det är väldigt roligt för det finns nästa alltid något, så tiden känns gå fortare än vanligt, förutom den första kvarten när de precis har öppnat och de sista tjugo minuterna innan de stänger lunchen. För det finns inte många gäster när det är mot slutet av lunchen medan när det öppnar så ska alla ha mat och det finns alltså ingen disk att ta undan.
Det ända som är jobbigt är att man måste stå upp hela tiden. Man blir trött i bena efter ett tag. Så man länktar efter att man ska få ärta god mat och sitta ner. Det är höjd punkten på dagen.
De förmågorna jag har valt är jag själv, praktisk/estetisk förmåga och Lära@lära/portfolio.

Jag själv: Man måste koncentrera sig på det man håller på med, för om man göra något annat hinner man kanske inte med med det mans ska göra på morgonen innan det öppnar lunchen Saker som måste göras är t.ex. ta ner stolarna från borden, torka alla bord, skära upp bröd, ställa ut buffén som bertår av bröd, smör, sallad, bönor, sås till salladen, skära citron och fulla på vatten glassen, göra kaffe. Under lunchen måste man pocka undan disken efter gästerna, fulla på buffén så att det alltid finns allt.
Praktisk/estetisk förmåga: Alla saker ska stå och ligga på ett speciellt sätt nät man dukar till kvällen, så man måste var noggrann när man ställer ut allt, salt och peppas ska stå på ett sätt, servetten ska ligga på ett sätt, glasen ska stå på ett sätt och besticken på sitt sätt. Man måste vara noggrann för om något är på ett annat sätt kan det se väldigt konstigt ut.
Lära@lära/portfolio: Man måste planera sitt arbete. Man ska tänka på vad man ska göra här näst, t.ex. skicka ner disken med hissen när den är halv full och man har tid att skicka ner den iställer för att vänta tills den är helt full och man kanske inte har så mycket tid på sig för att gäster går och man måste ta undan disk så att andra gäster kan sitta där. Skära upp nytt bröd och lägga i en annan korg så att man kan bytta med korgen som står i buffén när brödet håller på att ta slut.

3 kommentarer:

Sofie G sa...

Det låter som att du har haft det hårt, men roliga i dessa två veckorna.

Niklas W sa...

Det är väl bra att du tycker det var väldigt roligt och förresten... vad finns det för jobbiga saker med att stå upp?!!

PRAO-blogg sa...

Ja, det låter som om du har haft mycket att göra! Jag kan förstå att du tycker att det är jobbigt att stå upp en hel dag... man få ont i benen och blir trött i kroppen.

Intressant analys!/Liza